Kategooriad

Kasemahl

Kasemahl

Kevadine vitamiinijook puhastab organismi ja toidab vajalike vitamiinide ja mineraalidega. Kasemahla saab nüüd Tagurpidi Lavkast tellida.

Kasemahl on ideaalne kevadiseks organismi puhastuskuuriks. Viib välja kõik selle, mida pole vaja ja samas sisaldab vitamiine ja mineraalaineid, mis annavad uut jõudu ja energiat.

Rahvaravis teatakse kasemahla kui head neeruturgutit, kevadisi mahlakuure soovitatakse reuma, podagra ja lihaspinge korral.

Kasemahl sisaldab vett, glükoosi, fruktoosi, vitamiine (C, PP, karotiin), taimseid hormoone, saponiine, õunhapet, valku, rauda, fosforit, kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi, tsinki, aroomaineid. Kasemahlas sisalduvad taimsed mikroelemendid on inimorganismile kergesti omastatavad, meie keha suudab seal leiduva kiiresti ja tõhusalt ära kasutada.

Rahvameditsiinis on kasemahlast leitud abi paljude hädade vastu:
• võitleb väsimuse ja stressiga
• värskendav toime, peletab näljatunnet
• leevendab peavalu
• väljutab liigseid sooli ja ergutab neerude tööd
• leevendab turseid, podagrat ja reumat
• parandab vereloomet
• kiirendab ainevahetust ja lahustab tselluliiti

Aga ettevaatust neeru- ja põiekivide puhul: mahlajoomist tuleks alustada väikestest kogustest, mitte üle ühe klaasi korraga, sest kasemahl sisaldab aineid, mille toimel lahustuvad fosfaat- ja karbonaatsooladest tekkinud kivid ja organismis võib tekkida liiga äge reaktsioon. Kasemahl on katõhus kosmeetiline vahend: sellega nägu pestes muutub nahk pehmemaks ja heledamaks, juukseid loputades – eriti kui lisada mahlale paar tilka äädikat – muutuvad need siidiseks. Kask jookseb mahla kõigest paar nädalat, mahlaravi on aga soovitatav kauem teha. Kasemahla võib ka sügavkülmutada.

Mis on see kasemahl õieti on?

Kasemahl on vesi, mille kasejuured maapinnast imevad, piki tüve üles rõhuvad ja milles eelmisel suvel talletatud varuained lahusena või uuteks aineteks kombineerituna üles okstesse (pungadeni) jõuavad. Selleks, et pungadest kasvaksid lehed. Mahla lastes juhib inimene osa voolust kõrvale. Elujõulisele kasele see liiga ei tee. Nagu looduses ikka, vajaduse korral sünteesitakse siis toitaineid rohkem. Kasemahla aeg algab siis, kui maapind üles sulab ja lõpeb siis, kui puud on hiirekõrvades.

Allikas: http://meiekask.blogspot.com/2006/02/mis-on-kasemahl.html

Paljudes allikates räägitakse väga ülivõrdes kasemahla kasulikkuse kohta.. vaevalt ta nüüd kõiki haigusi lausa ravib, aga turgutust pakub mitmete hädade korral kindlasti.

Säilitamine

Tähtis on mahla säilitada külmas ja pimedas. Valguse toimel muutub mahl kiiresti häguseks. Külmikus seisab 4-5 päeva värskena.

Kes ei taha paljast kasemahla kulistada ja sooviks midagi väheke erilisemat ka. Kasemahlast saab mitut moodi uudisrüübet. 

Kääritatud kasemahl
1,5 l mahla
1 peotäis rosinaid
2-3 spl suhkrut

Sega rosinad mahla sisse ja jäta mõneks päevaks sooja kohta käärima. Kui joogil mullid sees, sega hulka ka suhkur. Pane pudelile kork peale ja jäta päevaks külmikusse maitset koguma.

Kasemahla sima
1,5 l kasemahla
200 g mett
8 g pulgapärmi
pool sidrunit
kümme rosinat

Tükelda sidrun, pane koos mee ja kasemahlaga potti ning aja kuumaks (mitte päris keema). Jahuta. Leigele segule sega vähese suhkru ja veega läbihõõrutud pärm. Lase 1,5 ööpäeva käärida. Pane pudelisse rosinad, sulge õhukindlalt ja aseta külma kohta 5-6 päevaks seisma.

Märksõnad: kasemahl