Kategooriad

Säilitame hoidistamisel toiteväärtuse

Säilitame hoidistamisel toiteväärtuse

Hoidistamiseks on sobivad kõik kodumaised metsamarjad, täisväärtuslikud on enamasti vanade aiamarjade sordid ja kõrge toiteväärtusega vanemad puuviljade sordid (enne 1940. aastat).

Hoidistada aedvilju, mida saab säilitada keldris ei ole mõtet, sest enamus aedviljadest ei sobi omavahel ja hoidis võib olla küll meeldiva maitsega, kuid sobimatu seedimisele. Kui keldrit ei ole, siis on soovitav aedviljapealseid ja ka maitseaedvilju kuivatada. Rohelisi salati- ja maitsetaimi võib talvel kasvatada jahedas ruumis aknalaual.

Import puu- ja aedvilju ei ole mõtet hoidistada, sest need ei ole koristatud täisküpsuses ja on järelvalminud. Nende toiteväärtus on normaalsest madalam ja hoidistamiseks sobimatu.

Marjad, puu- ja aedviljad tuleb hoidistamiseks korjata täisküpsuses, pooltoored viljad rikuvad hoidise kvaliteedi, see on tervistkahjustav. Samuti ei kõlba üleküpsenud ja lõhkiläinud marjad, need soodustavad riknemist.

Marjade ja puuviljade ostmine turult hoidistamiseks on riskantne, sest ei ole teada sort ja kuidas neid on kasvatatud. Väga palju on aedu, kus saaki on rohkem kui oma tarbeks, otsige võimalusi.

Sügavkülmutamine

.. on hea, kuid kõik variandid ei ole sobivad – marjad ja puuviljad tuleks säilitada tervelt, mitte suhkruga ja püreestatult. Külmutamisel säilivad bioenergia ja toiteväärtus.

Sügavkülmutamine on kiireim ja lihtsaim säilitusviis, mis tagab kõige paremini aia- ja metsasaaduste maitse, aroomi, bioenergia ja toiteväärtuse. Hoidised säilivad järgmise saagini.

Säilitamiskõlbulik on ainult täiesti värske ja täisväärtuslik tooraine.

Külmutuspakendiks sobivad selleks ettenähtud kaantega plastkarbid, aga ka polüstüroolist ja vahatatud papist kaantega karbid ja topsid, mida tööstuses kasutatakse kohupiima, margariini, piima, jäätise jm pakkimiseks. Alumiinium-fooliumkotid ainult seente hoidistamiseks. Kilekotid ja klaastaara ei ole sobivad.

Külmutatavad kogused peavad olema nii suured, et nad tarvitatakse ära ühekorraga. Peale märgitakse külmutamise kuupäev ja sisu nimetus.

Külmutatud marjad ja aedviljad lastakse üles sulada toatemperatuuril enne kasutamist (v.a seened).

Marju ja puuvilju külmutatakse toorelt. Külmumisel lõhustuvad fermendid ja osa marjades leiduvast suhkrust, marjad muutuvad hapumaks. Sulatatud marju võib süüa meega.

Marjad panna karpi tervelt ja ilma suhkruta, siis säilib toiteväärtus. Teised marjade säilitamise meetodid suhkruga, siirupiga ja püreestatult ei ole head. Suuremad puuviljad (näiteks suuremad ploomid) külmutamiseks ei sobi. Külmutamiseks sobivad ainult väikesed ploomid ja tervelt.

Aedviljadest sobivad külmutamiseks aedoa kaunad. Noortel kauntel eemaldatakse otsad koos küljekiududega, kaunad jäetakse terveks ja keedetakse neli minutit. Rooskapsa väikesed peakesed korjatakse vahetult enne külmade tulekut, keedetakse neli minutit ja külmutatakse karbis. Spargelkapsa õisikuid keedetakse ka enne külutamist neli minutit.

Värskelt korjatud seened puhastada, tükeldada ribadeks (2 cm) ja külmutada alumiinium-foolimkotis üheks kasutamiseks, 200 g ühe inimese kohta. Sulavad üles toidu valmistamise käigus. Külmutamiseks sobivad seened, mis ei vaja kupatamist. Omas mahlas valmistatud või praetud seeni ei külmutata.

Kui olete loobunud tervistkahjustavatest toitudest ning asunud loomuliku toitumise teele, siis tuleb valmistada kõik hoidised elaval tulel järgides elaval tulel valmistamise reegleid.

Rohkem infot erinevate hoidistamise viiside kohta leiad SIIT.

Märksõnad: hoidised