Toite rabarberist

18.05.2012

Käes on rabarberi aeg! Jess, vot see on kevadekuulutaja! Koogid, kissellid, moosid – kõik need retseptid võiks nüüd kärmelt välja otsida. Kogusime siia ka mõned, millega võiksid katsetada. Ja kui proovitud, siis jaga kommentaarides lahkesti oma muljeid või näpunäiteid.

Rabarberi-kaeravorm

Koostis
500 g rabarberit
1 dl (demerara) suhkrut
2 tl kaneeli

Purukate
2 kuni 2.5 dl kaerahelbeid
1 dl mandlilaaste või hakitud mandleid
1 dl (demerara) suhkrut
75 kuni 100 g võid õhukeste laastudena

Pese rabarberivarred, kuivata ning lõika 1 cm juppideks. Laota võitatud ahjuvormi, puista peale suhkur ja kaneel ning sega kergelt läbi.
(Soovi korral lisa veidi riivitud apelsinikoort, riivitud muskaatpähklit või hakitud suhkrustatud ingverit).
Purukatte jaoks sega kaerahelbed, mandlilaastud ja suhkur ning puista ühtlaselt rabarberitele. Laota peale võitükikesed, nii et vorm oleks enam-vähem õhukeste võilaastukestega kaetud.
Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 20 minutit, kuni kate on kuldpruun ja rabarber pehme.

Allikas: © Nami-Nami retseptikogu

***

Rabarberimuffinid martsipanimassiga
(ca 18 tk)

300 g noort rabarberit
300 g peent speltajahu
2.5 tl küpsetuspulbrit
100 g suhkrut (nt. demerara)
2 muna
200 ml täispiima
100 g võid (vähemalt 80%)
100 g martsipanimassi
demerara suhkrut või pärlsuhkrut üle raputamiseks

Haki kooritud rabarber ja martsipanimass üsna peenikeseks. Martsipanimassi võib ka lausa riivida. Sega speltajahu küpsetuspulbriga ja sulata ning jahuta või. Pane ahi 180-200 kraadi peale sooja. Klopi munad sulavõi ja piimaga ühtlaseks (kõik kolm olgu eelnevalt toatemperatuuril).  Sega rabarberid suhkru ning jahuseguga, lisa munasegule ja sega kergelt.
Vooderda muffinipanni õõnsused pabervormidega, täida need 2/3 kõrguselt tainaga, raputa suhkruga üle ja tõsta kohe kuuma ahju. Küpseta umbes 30 minutit, kuni muffinid on pealt jumekad.

PS! Poes Kalevi martsipanimassi korvi tõstes vaadake ikka 3 korda üle, et see mandlitest tehtud oleks – miski maapähklitest pettekas on täpselt samasuguses pakis ja üldiselt samas riiulis ka olemas.

Allikas: Pisike ja Pisut Segi

 ***

Rabarberikissell

500 g rabarberit
1 l vett
2 dl suhkrut
3 sl kartulitärklist

Koori* rabarberivarred ja lõika 5 mm paksusteks viiludeks. Pane rabarberitükid potti, vala peale külm vesi ja kuumuta keemiseni. Keeda tasasel tulel 7-8 minutit, kuni rabarber on pehme. Lisa suhkur ja nirista juurde vähese külma veega lahustatud kartulijahu. Kuumuta keemiseni ja tõsta pott seejärel kohe tulelt.

Kalla kissell kaussi ja puista peale veidi suhkrut – siis ei teki kisselli pinnale ‘nahka’.
Serveeri külmalt kohupiimakreemi, vahukoore või jäätisega. Samuti sobib rabarberikissell niisama joomiseks.

* NB! Noori rabarbereid ei pea koorima.

Allikas: © Nami-Nami retseptikogu 

***

Lõhe rabarberiga

1 kg lõhefileed
150-200 g rabarberit
0,75 dl vedelat mett
0,5 dl õunamahla
0,5 dl peenestatud punast sibulat
2 dl vahukoort
2 sl nisujahu
1-1,5 tl estragoni
soola, musta pipart
1 tl sidrunipipart
Lõika rabarber õhukesteks viiludeks või väikesteks kuubikuteks. Määri ahjuvorm ja lao lõhefilee tükid vormi. Maitsesta estragoni, soola ja sidrunipipraga.
Laota rabarber kalale. Sega ülejäänud ainetest kaste ja kalla vormi. Küpseta 175 kraadis 20 minutit. Serveeri riisi ja rohelise salatiga.
***

Grillitud rabarber

300 g rabarberit
1 väike punane sibul
4 sl fariinisuhkrut
1 tl riivitud ingverit
Loputa rabarberivarred ja lõika u. 10 cm tükkideks. Koori ja viiluta sibul rõngasteks.
Koori ja riivi ingver. Lõika fooliumist neli tükki ja pane rabarberivarred fooliumile. Tõsta peale sibul, suhkur ning ingver. Sulge foolium nutsuks ja grilli rabarberit u. 10 min. Serveeri grillitud sealihaga.

 

Kommentaarid (1)

  1. Kadi ütles:

    katsetamiseks ka kodune rabarbrijäätis: http://www.toidutare.ee/retsept.php?id=10572

Kommenteeri